Skip to main content

Het pleeggezin van Lilian & Guus

Niet 1, niet 2 maar 3 pleegkinderen in huis!

“Pleeggezin worden? Dat doe je vanuit je hart”, vertellen Lilian en Guus Brugman uit Venray. Lilian heeft al een zoon uit een eerdere relatie, Guus heeft zelf geen kinderen. Samen wilden ze dolgraag nog iets betekenen voor een kind. “Je gunt ze de fijne opvoeding die je zelf hebt gehad.” Na een infobijeenkomst bij Rubicon, een screening en een training waren ze er helemaal klaar voor. Tot hun verrassing kregen ze de vraag: Eén kind prima, maar wil je er ook drie?


Pleeggezin gezocht


Het was hartje zomer 2018. Drie broertjes van (toen) 5, 10 en 11 jaar waren dringend op zoek naar een pleeggezin. De jongens hadden al een jaar in een jeugdinstelling gewoond, omdat hun biologische ouders niet in staat waren voor ze te zorgen. Ze waren jong, onthecht en op zichzelf aangewezen. Lilian en Guus schrokken wel even, maar dachten al snel: ach, waarom niet? Het leek ons niet goed dat ze uit elkaar gehaald zouden worden.”
In het begin was het natuurlijk wennen, aan beide kanten. Net als puzzelstukjes die je in de lucht gooit en weer aan elkaar probeert te leggen. Dat kost gewoon tijd. De jongens kregen te maken met een nieuw gezin, andere regels, een nieuwe school. Hun leven bewaard in 1 vuilniszak met spulletjes. Ook voor ons was het niet altijd makkelijk. Je huishouden verdubbelt ineens van 3 naar 6 mensen. En ja, dan ren je jezelf wel ‘s voorbij. Gelukkig kregen we veel steun van onze omgeving.”

Goede basis meegeven


Guus en Lilian hebben geen moment getwijfeld aan hun keuze. De jongens passen echt bij ons. En het is mooi om ze te zien opbloeien. Wat zijn we trots op ze! Ze hebben vriendjes gemaakt, je hoort ze zingen in de badkamer, ze voelen zich hier helemaal thuis. We willen de jongens een goede basis meegeven, zodat ze straks klaar zijn om de wereld in te kunnen. Of dat nu op hun 18e, 21e of later is, dat maakt ons niet uit. Laatst vroeg de jongste: Mag ik alsjeblieft tot mijn 80e bij jullie blijven wonen? Dat is toch mooi? Pleegouder zijn heeft ons leven echt verrijkt. Het zijn ‘onze jongens’ en we gaan voor ze door het vuur.”
Hebben ze tips voor mensen die ook pleeggezin willen worden? Denk er goed over na. Het is geenhobby die je er even bij doet. Je moet er écht voor de kinderen zijn, voor de volle 100%. En álle gezinsleden moeten achter de keuze staan, dus ook je eigen kinderen.”

,,Pleegouder zijn heeft ons leven echt verrijkt. Het zijn ‘onze jongens’ en we gaan voor ze door het vuur.”

- Lilian en Guus

Meer ervaringsverhalen?

Het pleeg- en zorggezin van Esther en Leon

In het Limburgse platteland ligt een tuinbouwbedrijf met een warm hart, waar liefde, zorg en betrokkenheid samenkomen...

Positieve samenwerking ouder en pleegouders

De pleegouders en moeder in deze video werken effectief en positief samen in het opvoeden van hun (pleeg)kinderen. De...

Wil je ook helpen en meer informatie ontvangen?
Vraag een informatiepakket aan of neem contact met ons op!